“HOCALARIN HOCASI” NERMİN ABADAN UNAT 100. YAŞINI KUTLUYOR!

Birkaç ömre sığmayacak çalışma azmini, başarıyı, direngenliği ve inadı bir asıra sığdıran Nermin Hocamızın 100. yaşı kutlu olsun!

1921’de Viyana’da doğup 14 yaşında tek başına Türkiye’ye gelen Nermin Abadan Unat; hukukçu, siyaset bilimci, sosyolog ve iletişim bilimci olarak yaptığı çalışmalarıyla öncü oldu ve olmaya devam ediyor.

Nermin Abadan Unat, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 1944-1950 yılları arasında Ulus gazetesinde çalışmış, kazandığı bir bursla Amerika Minnesota Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimi almıştır.

1953’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ilk kadın asistan olarak kürsünün hocalar tarafına taşınmıştır. Yine fakültemizde ilk kadın doçent ve profesör ünvanlarıyla Siyasal Davranış Enstitüsünün kurucusu olarak 1989’da emekli olana kadar çalışmıştır. Kadın olduğu için iki defa profesörlüğünün engellenmeye çalışıldığını ancak kendisinin çalışmalarını anlatmaya devam ettiğini ifade ederken dönemin Mülkiye’sini “olayların cereyan ettiği, yarının Türkiye’sinin yönünün belirlendiği bir odak” olarak tarifliyor.

Çalışmaları yabancı dillere çevrilen ve uluslararası tanınırlığa sahip olan Nermin hocamız; Hür Berlin, Münih, New York, Denver, Georgetown ve California’daki Los Angeles üniversitelerinde konuk profesör olarak bulunmuştur. Boğaziçi Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi’nin Kadın Araştırma Merkezi’nde de ders vermiştir.

Akademik çalışmalarının yanı sıra Cumhuriyet Senatosu üyeliği, Uluslararası Siyasi İlimler Derneği (IPSA) Başkan Yardımcılığı, Türk Sosyal Bilimler Derneği Başkanlığı ve Avrupa Konseyi’nin Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlenmiştir.

Türkiye’de ilk olan çalışmalarıyla toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin gelişmesine katkılarıyla da bilinen Nermin Abdan Unat bir röportajında* kadınların direniş kabiliyetine müthiş bir güven duyduğunu ve daha fazla baskı karşısında kadınların daha fazla direneceğini belirtiyor. Bir asırlık ömrünün deneyimleri ve tanıklıklarıyla gençlere, kadınlara baskılar karşısında mücadele etmekten vazgeçmemeyi öğütlüyor.

*29 Ağustos 2021, Cumhuriyet Gazetesi