Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nin yayın organı olan Mülkiye Dergisi’nin 39/4’üncü sayısı çıktı. 2015’in son sayısı olan bu sayıda “Katliamlar ve Barış” temalı makaleler yer aldı. Eleştirel bir sosyal bilimler dergisi olan Mülkiye Dergisi’nin bu sayısında “Makaleler” “Yorumlar” “In Memoriam” ve “Kitap İncelemesi” bölümleri yer aldı.
Sunuş yazısını yazan derginin genel yayın yönetmeni Meltem Kayıran, “Dünyada ve Türkiye’de toplu katliamların, savaşın, kutuplaşmanın bu kadar yoğunluk kazandığı bir dönemde dergimizin bu konulara kayıtsız kalması düşünülemezdi” diyerek temanın gerekçesine vurgu yaptı. Kayıran ayrıca, “Ortadoğu’da süregiden çatışma ortamı daha da alevlenip sınırımıza iyice yaklaşmışken, IŞİD tüm dünyada terör eylemleri gerçekleştirirken, Türkiye’de barış süreci sona ererken, kutuplaşma ve nefret söylemi giderek artarken savaşı, katliamları, bunların medyada temsil biçimlerini ve koruculuk sistemini ele almak büyük önem taşıyor” diye yazdı.
Derginin ilk makalesi, A.Ü. İletişim Fakültesi akademisyenlerinden Gülseren Adaklı tarafından kaleme alındı. “Kürt Sorununun “Çözüm Süreci” Biterken AKP Medyası ve Psikolojik Savaş” başlıklı yazıda Adaklı, çeşitli örneklerle konuyu değerlendiriyor.
Yine A.Ü. İletişim Fakültesi’nden Uğur Ayan “Muhafazakar Basının İfade Özgürlüğüyle İmtihanı: Charlie Hebdo Katliamının Zaman, Sabah ve Yeni Şafak Gazetelerinde Çerçevelenmesi” başlıklı yazısında, muhafazakar medyanın ifade özgürlüğünün feda edilmesinde sakınca görmediğine vurgu yapıyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden İbrahim Arap ile Bitlis Eren Üniversitesi’nden Veysel Erat, “Bir Kamu Politikasının Analizi: Türkiye’de Geçici Köy Koruculuğu” başlıklı yazılarında koruculuk politikasının ağırlıklı olarak güvenlik ve istihdam temelinde savunulduğuna dikkat çekiyor.
Mülkiye’den Zeynep Ağdemir, “Küba Ekonomisinin ve Kamu Maliyesinin Genel Görünümü” başlıklı yazısında, devrim sonrasında Küba ekonomisinde yaşanan dönüşümü inceliyor.
Dergiye “Batı Kamuoyu, AKP-IŞİD İlişkileri ve Kürt Sorunu” başlıklı yazısıyla katkıda bulunan Mülkiye’nin emekli öğretim üyelerinden Taner Timur, süreci bir poker politikasına benzetiyor.
A.Ü. DTCF’den Gökçe Zorba’nın, “İlk Dönem Osmanlı Tarihinde İtici Güç ve Meşruiyet Konusunda Seslerin Değerlendirmesi” başlıklı yazısı da dergide yer alıyor.
Mülkiye tarihiyle ilgili çalışmalar da yapan Mülkiyeli akademisyenlerden Murat Baskıcı, “Mekteb-i Mülkiye Mezunları İttihad ve Teavun Cemiyeti Nizamnamesi” başlıklı yazısı, ilk mezunlar derneği hakkında bilgiler veriyor.
Derginin “In Memoriam” bölümünde Ankara Katliamı ve Diyarbakır Barosu Başkanıyken bir suikaste kurban giden Tahir Elçi’yle ilgili yazılar yer alıyor. Bu bölümde Berfin Emre’nin, “Kankardeşlerimize…” başlıklı yazısı yer alırken, Kerem Altıparmak “Tahir Elçi’nin Ardından (1966-2015)” başlıklı yazısında hem dostu hem meslektaşı olan Elçi’yi anlatıyor.
Mülkiye Dergisi’nin 2015 yılı son sayısında katledilen Tahir Elçi’nin “Polisi Kim Soruştursun?” başlıklı yazısına da yer veriliyor.
Derginin kitap incelemesi bölümünde ise Notabene yayınlarından çıkan Sonay Bayramoğlu’nun “Toplumcu Belediye: Nam-ı diğer Belediye Sosyalizmi” adlı kitabı üzerine bir değerlendirmeyi Ondokuzmayıs Üniversitesi’nden Ali Somel yapıyor.
Mülkiye Dergisi Konur Sokak No:1’de bulunan 1859 Kitap Kafe’den temin edilebilir.