MÜLKİYELİLER BİRLİĞİ İSTANBUL ŞUBESİ’NDEN ÇAĞRI: 2. DÖNEM YETİŞTİK ÇÜNKÜ BİZ MENTOR MENTİ PROJESİ BAŞLIYOR

Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi tarafından “Yetiştik Çünkü Biz MM’İst Mentor Menti Projesi” başlığıyla yapılan çağrının tam metni şu şekildedir:

 

“Sevgili Mülkiyeliler!

 

Gerçeklerin çok boyutluluğu ile değişimin giderek daha fazla hissedildiği günümüz dünyasında, sürekli öğrenme ve kendini geliştirme, mezunu ve öğrencisi ile biz Mülkiyelilerin önemli bir gereksinimidir.

 

Bizler, Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi olarak, ülkemizin köklü eğitim kurumlarından biri olan Mülkiye’nin geleneğinde de bulunan dayanışma, yardımlaşma ile anlam kazanan mentorluk kavramından söz etmek istiyoruz. Mülkiye olarak bağlarımızı güçlendirmek, geleneğimize sahip çıkmak, bizden sonraki kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için sizlerle ortak bir aklın adımlarını daha fazla geç kalmadan birlikte atmak, dayanışmamızı güçlendirmek ve geleceği birlikte planlamayı hedefliyoruz.

 

Dilimize Fransızcadan karışan Mentor, Türk Dil Kurumu’na göre karşılığı “yönder” kelimesinin kökleri aslında mitolojiden geliyor. Avrupa’daki mentorluk, Antik Yunan’dan beri varlığını sürdürüyor. Mentor kelimesinin kökenine baktığımız zaman Homerus’un Odysseia eserinde bulunan Alcimus’un oğlu Mentor’a kadar gittiğini görüyoruz.

Mentor kimdir kısaca tanımlayacak olursak; kendi bilgi, deneyim ve uzmanlıklarını, bakış açılarını aktarmaya istekli rehber kişidir. Mentorluk ise daha deneyimli ve daha bilgili bir kişinin daha az deneyimli olan kişiye yaptığı yönderliktir. Mentorluk her zaman iletişimi içeren ve ilişkiye dayalı, birlikte düşünme, birlikte öğrenme sürecidir. Mentee (menti), kişisel hayatında ya da kariyerinde bilgi sahibi olmak, yeni aldığı bir kararın olası sonuçlarını danışmak isteyen ve bunun için bir mentore başvuran kişiye denir.

 

Mentor ne yapar ?  Mentor aslında mentilerin kendilerini keşfetmesini sağlar. Bilgi ve deneyimlerini paylaşır. Bunu yaparken baskı ya da dikte yapmaz yargılı değildir, mentiye deneyim ve bilgisinden kaynaklanan yollar gösterir, ancak gideceği yolu seçmez. Mentinin iş- yaşam dengesini kurmasına ve onun yalnız olmadığını fark etmesine çalışır.

 

YETİŞTİK ÇÜNKÜ BİZ PROJESİ NEDİR?

 

Bizler “mentorluk” kavramının bilimsel içeriği ayni kalmak üzere, geleneğimizi de yaşatmak adına, tarafları MM(Mezun/Mezun) ve MÖ(Mezun/Öğrenci) olan, bu öğrenme ve deneyim paylaşımı ya da ortaklığı, bu bilgeliğe ulaşma, yol arkadaşlığı projesini “Yetiştik Çünkü Biz” olarak adlandırıyoruz.

 

“Yetiştik Çünkü Biz” projesinin amacı, iş ve yaşam alanında deneyimli olan Mülkiyeli mezunlarımız ile henüz yaşamlarında gelişim alanında olan ( 3. Veya 4. Sınıf öğrencisi, iş hayatına yeni başlayan, başlamak üzere olan) gençlerimizi bir araya getirmek, karşılıklı öğrenme, gelişim ve gönüllük ilkesine dayanan bir bağ kurarak, aynı zamanda temeli sağlam atılmış “Mülkiyeli olmak ruhunu” yaşatmaktır.

 

Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi, bu projenin yoğun insan kaynağına ya da beşeri sermayeye dayandığı bilincine sahip olarak, “Birlik”te Güçlüyüz” mottosuna uygun, Mülkiyeliler Birliği Derneği Genel Merkezi başta olmak üzere derneğimiz diğer şubelerinden de profesyonel ağ olarak destek almayı hedeflemektedir. Projenin Mülkiye camiamıza duyurulması sonucunda, alınacak talepler değerlendirilerek uygun MM- MÖ eşleşmeleri yapılacaktır.

 

Hepimizin bildiği gibi Mülkiye’nin tarihinde pek çok yetişmiş değerli aydın bulunmaktadır. Önemli bir birikime sahip olan Mülkiye beşeri sermayesi, geleneği temel alan bilimsel bir yaklaşımla, bireysel ve kariyer hayatında en fazla desteğe gereksinim duyduğu çağda yeni mezunlarımıza profesyonel bir destek sağlayabilecektir. Profesyonel desteğin şartları, Mülkiye camiamızın Mentor-Menti konusunda eğitici deneyimine sahip, profesyonel mezunları tarafından, Bireysel Farkındalık, İletişim, Empati, Geri Bildirim Verme – Alma ve Liderlik konularındaki eğitimlerle sağlanacaktır.

 

Öte yandan, okulumuzun 3. / 4. sınıfında olan öğrencileri ile yeni mezun (en fazla 5 yıllık) gençlerimiz, sorunlarını kendi doğal mecrası içinde çözüme kavuşturmak yerine profesyonel destek alarak, farkındalığın tetiklediği bir gerçeklikle aşması daha doğru olacaktır.

 

Yaşam becerileri, özgüven geliştirme, meslek seçimi, hedef belirleme, karar verme, eylem planı yapma ve sonuç odaklılık konusunda genç Mülkiyelilere fayda sağlayacağına inandığımız projemizin 2. Dönemi  için mentor başvuruları 28 Temmuz 2023 ve menti başvuruları 11 Ağustos 2023  tarihine kadar kabul edilecektir.

 

Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi

İletişim Adres ve telefonları: Çarşı Cad. No:10 Kuzguncuk 34674 Üsküdar/İstanbul

Tel:(0216)342 30 15-42

Fax: (0216) 310 49 99 email:[email protected]

 

Proje Sorumluları: Berrin Tavman: (0544 561 04 14 ) , Filiz Mut(0532 325 08 23), Zehra Kocabey ( 0549291 13 13 ) Nilgün Alpar ( 0530 370 26 57 )

 

 

Mentor Adayları İçin

  • Mülkiye mezuniyeti
  • En az 10 yıl iş deneyimi
  • En az ayda 2 kez birer saatini menti görüşmesine ayırabilme, ayda bir kez hazırlanmış formatta rapor hazırlayabilme, 2 ayda bir mentor buluşmalarına katılabilme,
  • Zoom üzerinden yapılacak görüşmeler ve eğitimlere düzenli katılma
  • İletişim becerileri güçlü olma
  • Empati duygusu gelişmiş, farklı düşüncelere açıklık
  • Gönüllülük esasına inanma

kriterleri aranacaktır.

 

 

SÜREÇ TAKVİMİ:

 

Projenin duyurulması (Temmuz 2. hafta)

Mentor başvurularının alınması (Son Tarih:28 Temmuz)

Menti başvurularının alınması ( Son Tarih : 11 Ağustos )

Mentor – Menti seçimleri (31 Ağustos)

Mentor eğitimleri (  1 gün  zoom üzerinden ) ( 8 Eylül )

Menti eğitimleri ( 1 gün zoom üzerinden  ) ( 9  Eylül)

Mentor – Menti eşleştirmesi (15 Eylül)

Görüşmelerin başlaması (Ayda 2 kez) Ekim

Mentor buluşmaları ( 2ayda 1 kez zoom )

Büyük buluşma ( Mayıs 2024 proje sonunda )

 

Mülkiyeliler Birliği İstanbul Şubesi

Yönetim Kurulu”